Welke cursus past bij u?

U wilt graag verder met uw Frans, maar u twijfelt over de keus van de juiste cursus.
Toch ‘En route!’ (of zijn kortere versie in Nederland: ‘Plein Sud’) of al ‘ Vivez la France!’ wagen.
Wel ‘Vivez la France!’,
of meteen naar ‘Le Français profond’?

Eerst twee kanttekeningen:

  • iedereen is uniek in zijn leerstijl, leerervaring, leercapaciteit, en de meetbare startkennis is alleen maar één van de factoren. Zeker zo belangrijk zijn de motivatie en de bereidheid om nieuwe paden in te slaan.
  • mijn cursussen vormen geen curriculum waarvan de onderdelen op elkaar aansluiten. Het zijn meer intense ervaringen die men (weer) richting en inzichten geven, alsmede nieuwe kennis en materiaal voor de volgende stappen. Tussen twee perioden van deze intensiteit is een langere minder intense maar wel actieve periode van ontdekken, uitproberen en integreren, nodig.

De essentie van de drie cursussen op een rij:

  • ‘En route!’ is bedoeld om u in het zadel te helpen, zodat u daarna zelf verder kunt. Wij (her)ontdekken alle onmisbare elementen van de taal, brengen ze in de praktijk en bespreken hoe u uw eigen omgeving kunt vormgeven, zodat het Frans leren deel uitmaakt van uw dagelijks leven. Om aan ‘En route!’ deel te nemen moet u wel enige ervaring hebben met het Frans, zij het van school, of uit de praktijk, zij het uit een paar weken zelfstudie. Vóór de cursus, help ik u al op gang te komen met enkele basisvaardigheden (zoals de tegenwoordige tijd van ‘être’, ‘avoir’ en ‘faire’), zodat wij onze tijd samen optimaal kunnen benutten. Tijdens de cursus maak ik wanneer nodig ruim gebruik van het Nederlands, maar stimuleer ook een maximaal gebruik van wat u (net) geleerd heeft. ‘Plein Sud’ is een kortere versie van ‘En route!’ en vindt in Delft plaats. Het duurt vijf dagen en is een dagcursus (9.15 uur tot 17.30 – van woensdag t/m zondag) en heeft twee praktische voordelen: u hoeft alleen drie werkdagen te investeren en de reis naar Frankrijk is u bespaard. Uiteraard zijn de kosten lager: € 950,– pp ipv € 1250,– pp. Als u in de buurt woont, slaapt u lekker in eigen bed. Mocht u een prettige en toch niet te dure hotel in Den Haag nodig hebben, dan kan ik u goed advies geven.
  • Op een schaal van 0 tot 10 is uw start niveau 1 tot 3. In het Europese Referentiekader betekent het A1 of A2.
  • ‘Vivez la France!’ is een ervaringsweek, waarin u uw kennis verdiept, uw motivatie versterkt en aan uw ‘Franse ik’ gestalte geeft. Het is een intensieve taal- en cultuurcursus: elke minuut klinkt Frans, elk gesprek geeft gelegenheid om iets te leren, en bij elke activiteit oefenen wij (nieuwe?) nuttige spreekvaardigheden. Er wordt getracht met zijn allen om (bijna) alleen Frans te spreken – ikzelf doe het 100% – en wij creëren samen een ontmoetingsruimte voor mensen en culturen. Om een maximaal profijt te krijgen van deze week moet u al over een goed conversatieniveau beschikken, en niet bang zijn om fouten te maken. Het is een week om uw verlangen (of behoefte) Frans te leren om te zetten in echte passie – en die meteen in uw eigen realiteit te laten wortelen. ‘Vivez la France!’ duurt 6 dagen (met 7 overnachtingen) en vindt in Frankrijk plaats, meestal in de Léotardie bij Bergerac.
  • Op een schaal van 0 tot 10 is uw start niveau 4 tot 6. In het Europese Referentiekader betekent het B1 of B2.
  • In ‘Le Français profond’ verkennen wij samen het Franse collectieve geheugen, bespreken wij wat een Fransman Frans maakt, proberen wij een glimp te krijgen van de Franse ziel. Iedere deelnemer krijgt ook de kans om – in het Frans – een voor hem of haar pakkend thema te presenteren. Zo verrijken wij onze kennis van ‘la France profonde’, en verruimen wij onze gebruikservaring van de levende taal. De hele week wordt er uitsluitend Frans gesproken: dat is de basisafspraak. Uiteraard geef ik alle nodige ondersteuning om de taalmankementen te verhelpen, en om meer finesse, nuance, helderheid te krijgen in de expressie. Ik geef ook desgewenst kleine uiteenzettingen over enkele wat moeizamere aspecten van de taal. Maar de focus ligt dus niet meer hoofdzakelijk op de taal op zich.
  • Op een schaal van 0 tot 10 is uw start niveau 6 tot 9. In het Europese Referentiekader betekent het B2 tot C2

Weet u het nog niet zeker? Bel me gerust, en wij zullen het samen bespreken.