Evert en Tineke E.:

Graag willen wij reageren op ons verblijf in dat prachtige landhuis “LEOTARDIE”.
We hebben beiden enorm genoten dat niet in de laatste plaats om:
1. De afwisseling in de geboden activiteiten.
2. Het on-schoolse karakter van het geheel
3. De eenheid van onze groep: het is een goede mix gebleken: het verschil in nivo was niet te opvallend/niet storend aanwezig. We ondersteunden elkaar en Evert en ik hebben ons geen moment buitengesloten gevoeld.
4. Wat voor de groep geldt, geldt zeker voor jou: je wist knelpunten/probleempjes feilloos aan te voelen en spelenderwijs op te lossen, daarbij ieder in zijn waarde te laten en zelfs Evert te laten zingen.
5. Je nam de tijd voor iedereen.
6. Zien genieten doet genieten of het nu is met het Franse volkslied of Sylvano de Bergerac…
7. Het was voor ons erg stimulerend en vanaf onze thuiskomst zijn we meer en gerichter met het Frans bezig, al was het maar door luid de chansons in de auto mee te galmen.

(…) Nogmaals hartelijk dank dat wij deelgenoot mochten zijn van De Franse Familie daar dichtbij Bergerac.

Anne G.:

Cher Sylvain,
Het is alweer twee weken geleden dat we met jou en je familie in de Leotardie logeerden. Dagelijks komen er zoete herinneringen naar boven die we beleefd hebben die week. Wat ik zo fantastisch vond was dat iedereen zijn best deed om de hele week Frans te spreken. Op mijn wandelingetjes met B. en O. maar ook met C., hebben we Frans gesproken. Soms was het wel even moeilijk, maar dan konden we jou al onze vragen weer stellen.
De sfeer werd mede bepaald door de fantastische maaltijden die Kati en haar moeder voor ons klaar maakten. Ik had deze week niet willen missen! Die heerlijke liedjes die de hele dag door mijn hoofd gaan… Zo leuk! De verhalen die je zo enthousiast vertelt en ik begrijp ze nog ook…
Ik heb je map met alle aantekeningen mee genomen nu we weer een tijdje in L. verblijven. Op de markt ga ik even bij mensen staan luisteren of ik ze kan verstaan… die kleine trucjes die zijn zo waardevol. En het valt me ook op dat mensen makkelijk met je in gesprek gaan, daar was ik vorig jaar nogal huiverig voor, want ik kon ze niet verstaan en ik wist niet wat ik moest antwoorden.  Ik heb dankzij jouw stimulans, weer zoveel energie gekregen, dat ik vol goede moed ben om weer een stapje vooruit te doen: La vie en france a la campagne est bonne.
(…)

Birte H.:

Locatie:
Gewoonweg…geweldig! Alle rust, he-le-maal Frans, mooie omgeving, plezierige kamers, veel sfeer……. Uitstekend dus! Ook vond ik het plezierig om mijn eigen douche en toilet te hebben.
Groepsgrootte:
Niet te groot en niet te klein. Wat vooral opviel in deze groep was dat alle deelnemers een bijdrage leverden aan het groepsproces en zich minder veeleisend opstelden om te ‘ontvangen’. Allemaal positieve en sociale mensen, met veel belangstelling voor de Franse cultuur. Ik heb mij de hele week ‘entre-nous’ gevoeld.
Manier van les geven:
Sylvain Lelarge heeft veel talent als leraar. Zijn manier van lesgeven sluit ontzettend goed aan bij mijn manier van een taal leren in het buitenland. Contact maken met mensen, dingetjes ‘uitproberen’ tijdens het winkelen, praktische zaken eerst, uitdrukkingen etc. Ook vond ik het erg plezierig en leuk dat de oefeningen zo gevarieerd waren, (‘never a dull moment’!) en dat we daarbij zo vaak van locatie wisselden: dan aan de eettafel, dan weer bij de open haard, vervolgens naar buiten voor een wandeling, dan weer eens aan de achterzijde van het gebouw. Ik vond deze afwisseling, in combinatie met de steeds wisselende opdrachten, erg plezierig. Bovendien vond ik ons uitstapje naar Bergerac ook erg leuk. Daar kreeg je het gevoel alles in de praktijk te kunnen (moeten!) brengen. Het avondprogramma vond ik ook prima. Heerlijk, een goede film kijken. Daarbij heb ik mij toch ook kunnen ontspannen.
Verder vond ik het heel plezierig te ervaren dat er zoveel tips tussen zaten om thuis verder ‘zelfstudie’ te beoefenen. Dat is voor mij zeker een impuls om verder te gaan.
Ook werd er vanaf dag een gevraagd of je speciale wensen had voor het programma. Dit betekent dat Sylvain steeds flexibel was en zoveel mogelijk aan ieders wensen kon voldoen. Heel goed om dat regelmatig in de groep te gooien!
Lesmaterialen:
Duidelijk, helder, informatief. Nog veel zelfstudie mogelijk na thuiskomst. De CD met Franse chansons was voor mij echt een cadeautje! Ook het zingen heb ik als zeer leuk en positief ervaren! Ik vind het een leuke ontdekking dat ik niet de enige ben die op deze manier ‘francophile’ is. Ik houd van de Franse chanson, de Franse keuken, de Franse wijn, de Franse taal, literatuur en film en ik was deze week niet de enige! Dat vond ik een geweldige ervaring. Ook daardoor heb ik mij ‘entre-nous’ gevoeld.

Ietje en Leon M.:

Bonjour Sylvain,
Wij hebben de cursus als zeer speciaal, ongelofelijk gezellig en maar zeker niet op de laatste plaats als leerzaam en efficiënt ervaren. Het enthousiasme waarmee jij steeds weer iedereen wist te motiveren was enorm en heb ik erg veel bewondering voor. Het was eigenlijk precies wat wij zochten; een cursus Franse les maar op een niet schoolse manier, maar op een ongedwongen manier zoals de Fransen leven. Wij hebben in onze beleving eigenlijk dan ook veel meer geleerd dan alleen maar Frans spreken. Je hebt ons, zoals alleen maar een ‘echte fransman” kan, laten zien wat Frankrijk is; de taal, de gebruiken, de chansons enz. Het was heel intensief, en aan het eind van de week waren we helemaal “klaar”. Maar de week erna hebben we weer enorm moeten wennen, en hebben we de gezelligheid en saamhorigheid van deze groep nog lang gemist. Ook Co en Els hebben daar voor wat ons betreft een geweldige bijdrage aan geleverd. Gastheer en Gastvrouw in optima forma!

Bovenstaande ervaring wordt dan nog eens bevestigd doordat we ook na de cursus niet met rust gelaten worden en nog een aantal e-mails krijgen met tips, oefeningen, uitnodigingen enz. Hiermee laat je blijken dat jouw betrokkenheid bij de cursisten niet stopt aan het eind van de cursusweek. Ik heb dit niet vaak meegemaakt.